ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ν.Σερρών ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2001 από Ηπειρώτες 1ης και 2ης γενιάς που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Ν. Σερρών. Σκοποί του Συλλόγου είναι η διατήρηση, διάδοση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, ώστε οι νέες γενιές να έρθουν σε επαφή με την παράδοσή μας και να γίνουν κοινωνοί της. Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος από την στιγμή της ίδρυσής του δημιούργησε τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών παιδικά και ενηλίκων, από Ηπειρώτες μέλη του Συλλόγου αλλά και φίλους αυτών. Συμμετέχει στη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων,ημερίδων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ώρα 19:00.

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

* Εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης Ελληνικών παραδοσιακών χορών του Συλλόγου γίνονται:
Δευτέρα και Τετάρτη 19:00-21:00,
Σάββατο 10:00-13:00
Πληροφορίες - εγγραφές στα γραφεία του Συλλόγου: Εμμ. Ξάνθου 3 και στα τηλ. 23210 63399 και 6944940615.




Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Το Σάββατο 4 Απριλίου 2009 στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών παρουσιάστηκε η μουσικοχορευτική παράσταση «Η Ήπειρος συναντά τη Μικρά Ασία» που διοργάνωσε ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Σερρών με τη συνεργασία της Ν.Α Σερρών και τη συμμετοχή της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» . Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου, μπροστά στα μάτια των θεατών ξετυλίχτηκε μια καλοδουλεμένη παράσταση με κείμενα, εικόνες, τραγούδια, μουσική και χορό από 80 χορευτές των δυο Συλλόγων, από δυο κομπανίες και την 50μελή χορωδία της Αδελφότητας Μικρασιατών. Η παράσταση ξεκίνησε με την χορωδία της Αδελφότητας που ερμήνευσε 3 παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια.
Στη συνέχεια ακούστηκε το τραγούδι «εγώ κρασί δεν έπινα» σε μικρασιάτικη και ηπειρώτικη εκδοχή με εναλλαγή ορχήστρας σε κάθε στροφή. Όταν πήρε το λόγο ο αφηγητής της εκδήλωσης κ. Τσούτσης Χριστόφορος, με την παραστατική αφήγησή του και με τη βοήθεια διαφανειών με εικόνες της εποχής, ταξίδεψε τους θεατές στον 19ο αιώνα, στα αστικά κέντρα της εποχής. Δίνοντας πληροφορίες για την ζωή των ανθρώπων στις πολυπολιτισμικές μεγαλουπόλεις της αλλά και τη μουσική της εποχής, προετοίμασε τους θεατές για η συνέχεια της παράστασης όπου μέσα από τη μουσική , την αφήγηση, την εικόνα και το χορό οι συντελεστές της , έδωσαν τα κοινά εκείνα στοιχεία που υπάρχουν στη μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου και της Μικράς Ασίας. Τα κείμενα, οι κατάλληλες εικόνες , η εναλλαγή των τραγουδιών από μικρασιάτικο σε ηπειρώτικο, η παρουσία των τεσσάρων χορευτικών ομάδων που εμφανίζονταν εναλλάξ με τις αλλαγές παραδοσιακών φορεσιών, παρουσιάζοντας τους χορούς σε ενότητες ώστε να γίνονται οι συγκρίσεις και να διαφαίνονται οι ομοιότητες, η γρήγορη ροή του προγράμματος, ενθουσίασαν τους θεατές που καταχειροκρότησαν τους συντελεστές της παράστασης τόσο κατά τη διάρκειά της αλλά και στο τέλος της. Άξιο λόγου η παραμονή των θεατών και μετά το τέλος της εκδήλωσης ώστε να συγχαρούν όλους τους συμμετέχοντες, χορευτές και μουσικούς.
Κατά γενική ομολογία ήταν μια πρωτότυπη παράσταση έξω από τις καθιερωμένες παραστάσεις των χορευτικών συλλόγων και σαν θέμα και σαν σκηνοθεσία και σαν παρουσίαση. « Όταν είδα την πρόσκληση, σκέφτηκα τι πάνε να κάνουνε τώρα που είδα την παράσταση έμεινα άφωνη, ήταν διδακτική. Μπράβο σας», «Συγχαρητήρια για την πρωτότυπη ιδέα ήταν μια εκδήλωση πέρα από τα καθιερωμένα», «Η αφήγηση σε συνάρτηση με τις εικόνες μας έδωσαν να καταλάβουμε ποιες είναι η επιρροές της μικρασιάτικης μουσικής παράδοσης στην ηπειρώτικη αστική μουσική παράδοση», «Αυτό που είδαμε δεν ήταν απλά μια παράσταση χορευτικού, ήταν θεατρική παράσταση με διδακτικό περιεχόμενο. Συγχαρητήρια», ήταν μερικά από τα σχόλια μετά το τέλος της εκδήλωσης στους προέδρους και των δυο συλλόγων αλλά και στον δάσκαλο χορού κ. Κώστα Κατέρη που είχε την ευθύνη και το συντονισμό της παράστασης. Βέβαια σημαντική ήταν και η βοήθεια των μουσικών που για τις ανάγκες της παράστασης χρειάστηκε να παίξουν εναλλάξ κάποια τραγούδια, στροφή – στροφή, ηπειρώτικο-μικρασιάτικο (remix) και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.
Οι συντελεστές της παράστασεις: Έπαιξαν οι μουσικοί: Κλαρίνο:Νεκτάριος Παπαγεωργίου, Γιώργος Μπέλλος Βιολί:Δημήτρης Αδαμίδης, Βαλάντης Καζαντζής Σαντούρι:Σοφία Αθανασίου Ακουστική κιθάρα:Κώστας Μπέλλος Ούτι:Νίκος Παπαϊωάννου Κρουστά:Αντώνης Τζιάσιος, Νίκος Βαρελάς Τραγούδι:Στράτος Πασόπουλος, Σπύρος Μπέλλος
Χόρεψαν: Χορευτικές ομάδες του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ν. Σερρών και της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών "Ο Άγιος Πολύκαρπος"
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΟΡΩΔΙΑΣ: Δημήτρης Αρδανιώτης ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΧΟΡΩΝ:Κώστας Κατέρης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:Κώστας Κατέρης, Χριστόφορος Τσούτσης ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ: Κώστας Κατέρης ΑΦΗΓΗΣΗ: Βασίλης Εμμανουηλίδης, Χριστόφορος Τσούτσης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Χρήστος Μονόχειρ
ΗΧΗΤΙΚΑ – ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Χρήστος Νάκας ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:Κώστας Κατέρης

«ΙΜΑΡΕΤ, Στη σκιά του ρολογιού»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών,ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Νομού Σερρών,το βιβλιοπωλείο ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ πραγματοποίησαν την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου «ΙΜΑΡΕΤ, Στη σκιά του ρολογιού», την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009 στις 7.30 μ.μ., στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών(Ν. Νικολάου 20) Το βιβλίο παρουσίασαν η Αλεξάνδρα Κούτλη, φιλόλογος και ο Χριστόφορος Τσούτσης, δάσκαλος εκ μέρους του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ν. Σερρών.
Το μυθιστότημα αναφέρεται στην Άρτα του 1854. Τουρκοκρατία. Δύο αγόρια γεννιούνται την ίδια νύχτα, ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος, και η μοίρα τούς κάνει ομογάλακτους. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί τη ζωή τους με φόντο την άγνωστη στο πλατύ κοινό ιστορία της περιοχής, και όχι μόνο. Μια ολόκληρη εποχή αναπαριστάνεται με μοναδικό τρόπο και χωρίς προκατάληψη παράλληλα με την περιπέτεια, τη δράση, τον έρωτα, τις κωμικές ή τις τραγικές καταστάσεις. Στη σκιά του ρολογιού, που χτυπά τις οθωμανικές ώρες, Έλληνες, Τούρκοι και Εβραίοι. Οι δύο φίλοι, ο Λιόντος και ο Νετζίπ, μια δολοφονία μυστήριο, ο παππούς Ισμαήλ, η «μικρή» ακόμη Ελλάδα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο φανατικός Ντογάν, συγκρούσεις, επαναστάσεις, συνύπαρξη, καθημερινή ζωή, χοροεσπερίδες, Καφέ Αμάν, πετροπόλεμος, Απόκριες, Ραμαζάνι, χαμάμ, ο τουρκικός μπερντές του Καραγκιόζη, αφορισμοί, ο «άλλος» στα πρόσωπα και στις συνήθειες των κατοίκων των τριών φυλών, λαθρεμπόριο, κολίγοι, τσιφλικάδες, πλούτος και εξαθλίωση, γλυκιά και πικρή ζωή. Όλα έχουν θέση στο ιμαρέτ του Θεού...
Η παρουσίαση του βιβλίου συνοδεύτηκε από προβολή φωτογραφικού υλικού και η βραδιά ολοκληρώθηκε με την μουσική ομάδα του Νίκου Έξαρχου, από την οποία ακούστηκαν τραγούδια των οποίων τους στίχους έγραψε ο συγγραφέας αλλά και μελοποιημένα ποιήματα του.
Αρκετοί οι Σερραίοι αλλά και τα μέλη του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Σερρών,που παρακολούθησαν την παρουσίαση του βιβλίου του συμπατριώτη τους. Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές, δύο μυθιστορήματα και μία συλλογή διηγημάτων. Από το 1995 έχει υπογράψει τους στίχους 65 τραγουδιών, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχίες, καθώς και τους στίχους 18 τραγουδιών στο παιδικό θεατρικό Τρυφεράκανθος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες