ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ν.Σερρών ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2001 από Ηπειρώτες 1ης και 2ης γενιάς που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Ν. Σερρών. Σκοποί του Συλλόγου είναι η διατήρηση, διάδοση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, ώστε οι νέες γενιές να έρθουν σε επαφή με την παράδοσή μας και να γίνουν κοινωνοί της. Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος από την στιγμή της ίδρυσής του δημιούργησε τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών παιδικά και ενηλίκων, από Ηπειρώτες μέλη του Συλλόγου αλλά και φίλους αυτών. Συμμετέχει στη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων,ημερίδων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ώρα 19:00.

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

* Εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης Ελληνικών παραδοσιακών χορών του Συλλόγου γίνονται:
Δευτέρα και Τετάρτη 19:00-21:00,
Σάββατο 10:00-13:00
Πληροφορίες - εγγραφές στα γραφεία του Συλλόγου: Εμμ. Ξάνθου 3 και στα τηλ. 23210 63399 και 6944940615.




Υποδειγματική εκδήλωση για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Καθημερινός Παρατηρητής Σερρών αρ. φύλλου 8152  1/3/2013
άρθρο του Σταύρου Γιαρμά.

Οι τυχεροί θεατές που βρέθηκαν την Τετάρτη στις 20 Φεβρουαρίου 2013 στην αίθουσα του Ομίλου "Ορφέας" Σερρών, στο επετειακό αφιέρωμα του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ν. Σερρών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, παρακολούθησαν μια εκδήλωση υπόδειγμα.
Τους δόθηκε η ευκαιρία ενός συναρπαστικού ταξιδιού "στην ιστορία της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων" μέσα από αφήγηση, εικόνες, ντοκυμαντέρ, τραγούδια, μουσική και χορό από τις χορευτικές ομάδες του Πανηπειρωτικού Συλλόγου και της Κρητικής Αδελφότητας  Ν. Σερρών "Το Αρκάδι".
Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα οδοιπορικό της απελευθέρωσης της Ηπείρου το 1913, με έμφαση σε εκείνη της πρωτεύουσας της και δευτερευόντως της Πρέβεζας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον πολύ καλό αφηγητή κ. Πουλάκη Ελευθέριο ο οποίος κατά τη διάρκειά της, στις παύσεις των χορών, με τη βοήθεια κινηματογραφικού υλικού, έδωσε απέριττη και περιεκτική εικόνα  των γεγονότων της εποχής εκείνης.
Στη συνέχεια εμφανίστηκαν οι χορευτικές ομάδες (παιδική και εφηβική) και το τμήμα παραστάσεων του Πανηπειρωτικού Συλλόγου.
Οι παραδοσιακοί ομαδικοί χοροί , σε επίπεδο εικόνας, εκτός των ιστορικών, γεωγραφικών  και κοινωνικών ιδαιτεροτήτων του τόπου, στόχο έχουν να δείξουν και τα χαρακτηριστικά του αρσενικού, αυτό που λέμε "αντριλίκι",  καθώς κι εκείνα του θηλυκού, που είναι η ομορφιά και η χάρη, σύμφωνα με τον τρόπο που το αντιλαμβάνονται σε κάθε περιοχή.
Το αντρικό τμήμα του Συλλόγου, με τους εξαιρετικούς πρωτοχορευτές και τους υπόλοιπους να αποτελούν την ήρεμη δύναμη του σχήματος, πέτυχε άριστα το στόχο του. Εξίσου, αν όχι περισσσότερο, εντυπωσιακό ήταν και το γυναικείο (αντρικό γαρ το μάτι).  Ήταν στιγμές που με τη λιτή  Ηπειρώτικη αλλά άκρως αρμονική τους κίνηση θύμιζαν εικόνες από το χορό των πεύκων στο αεράκι ή τον απαλό κυματισμό της θάλασσας. Η χάρη της γυναίκας στη σοβαρή της εκδοχή.
Σε όλους και σε όλες αξίζουν συγχαρητήρια, με πρώτο τον πρωτoμάστορα της εκδήλωσης και δάσκαλό τους στο χορό κ. Κώστα Κατέρη, καθώς και στην κ. Διαμαντή Παρασκευή. Έδωσαν στους θεατές να καταλάβουν ότι είναι άλλο να κάνεις τα βήματα ενός χορού και άλλο το να χορεύεις!!!
 
Ακολούθησαν οι Κρήτες χορευτές, άντρες και γυναίκες, για να τιμήσουν και τους  δικούς τους προγόνους που έδωσαν ουκ ολίγον αίμα  στους απελευθερωτικούς αγώνες. Εμφανίστηκε στη σκηνή η αντρειά του Κρητικού και η ομορφιά της γυναίκας, κοιταγμένες μουσικοχορευτικά  από τη θέση του ανυπότακτου νησιού.
Τραγούδησαν την "Ξαστεριά" και τον "Διγενή" και ξεχύθηκαν σαν δυναμίτης στο χορό. Η ποιότητα όλων των χορευτών (ιδιαίτερα των πρωτοχορευτών) της Κρήτης είναι πανελλήνια γνωστή. Σείστηκε ο τόπος και το θερμό χειροκρότημα ήλθε φυσιολογικά και αβίαστα. Ιδιαίτερης μνείας βεβαίως δικαιούται ο δάσκαλος τους κ. Βαγγέλης Τσαγανός.
 
Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδι από την Παιδική χορωδία του Πανηπειρωτικού Συλλόγου που αποτελείται από πολύ μικρής ηλικίας παιδιά-το ευοίωνο μέλλον του Συλλόγου- που βγήκαν στη σκηνή με την υπεύθυνη της χορωδίας κ. Βλαδίκα Κατερίνα. Την παράσταση, στο τέλος, έκλεψε η όμορφη ξανθιά μικρούλα που, κρυωμένη όπως ήταν και αν και προσπάθησε μάταια με μορφασμού να κρατηθεί, φταρνίστηκε στη μέση του τραγουδιού. Ήταν μια ωραία σκηνή σαν από καλή κινηματογραφική ταινία και οι θεατές την καταχειροκρότησαν.
 
Συμπερασματικά, έγινε μια εκδήλωση που άξιζε από κάθε άποψη. Μακάρι η ποιότητά της να βρει μιμητές.
 
Υ.Γ. Δυστυχώς, οι αρχές του τόπου έλαμψαν δια της απουσίας τους. Δε βαριέσαι αυτές έχασαν.
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες