ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ν.Σερρών ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2001 από Ηπειρώτες 1ης και 2ης γενιάς που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Ν. Σερρών. Σκοποί του Συλλόγου είναι η διατήρηση, διάδοση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, ώστε οι νέες γενιές να έρθουν σε επαφή με την παράδοσή μας και να γίνουν κοινωνοί της. Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος από την στιγμή της ίδρυσής του δημιούργησε τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών παιδικά και ενηλίκων, από Ηπειρώτες μέλη του Συλλόγου αλλά και φίλους αυτών. Συμμετέχει στη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων,ημερίδων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014
ώρα 19:00.

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

* Εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης Ελληνικών παραδοσιακών χορών του Συλλόγου γίνονται:
Δευτέρα και Τετάρτη 19:00-21:00,
Σάββατο 10:00-13:00
Πληροφορίες - εγγραφές στα γραφεία του Συλλόγου: Εμμ. Ξάνθου 3 και στα τηλ. 23210 63399 και 6944940615.




ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Αποκριάτικο γλέντι που διοργάνωσε ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ν. Σερρών, την Τσικνοπέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011, στον αύλειο χώρου του συλλόγου, στην οδό Εμμανουήλ Ξάνθου 3, με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Οινούσας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Βροντούς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Πανηπειρωτικού Συλλόγου κ. Κων/νου Σίσκα και του Δημάρχου Σερρών κ. Πέτρου Αγγελίδη. Στη συνέχεια οι παιδικές χορευτικές ομάδες των τριών συλλόγων παρουσίασαν αποκριάτικους μιμητικούς και σκωπτικούς χορούς όπως το «Δε δουλεύω τη Δευτέρα» και το « Πως το τρίβουν το πιπέρι» και αποκριάτικα έθιμα της Ηπείρου όπως το έθιμο της «Χάσκας ή Χάψας» όπως επιβάλει η σαρακοστιανή επιταγή που λέει: «με γιαούρτι κλείνει το στόμα το βράδυ της Αποκριάς και με αβγό ανοίγει πάλι το βράδυ της Ανάστασης» υπενθυμίζοντας τη νηστεία που πρέπει να τηρηθεί στο μεσοδιάστημα αυτό. Σύμφωνα με την παράδοση, την τελευταία μέρα της αποκριάς, ο γηραιότερος της φαμίλιας παίρνει ένα ξύλινο μακρύ κοντάρι στο οποίο στη μία άκρη κρατάει και στην άλλη δένει μία κλωστή στην άλλη άκρη της οποίας δένει ένα βρασμένο και ξεφλουδισμένο αυγό βουτηγμένο σε γιαούρτι. Ολόκληρη η φαμίλια κάθετε οκλαδόν σε κύκλο γύρω από τον παππού ο οποίος γυρνάει γύρω από τον εαυτό του, κουνώντας σαν εκκρεμές το αυγό μπροστά στα στόματα των μελών της οικογένειας. Με αυτό τον τρόπο ο καθένας απ' αυτούς προσπαθεί να πιάσει το αβγό με τα δόντια. Όποιος το καταφέρει, λένε ότι είναι τυχερός, ενώ οι υπόλοιποι μένουν πασαλειμμένοι με το γιαούρτι.

Στη συνέχεια όλα τα μέλη των συλλόγων, οι γονείς, οι φίλοι αλλά και πλήθος κόσμου που παρακολούθησαν την εκδήλωση, γλέντησαν όλοι μαζί, τσικνίστηκαν από τους καπνούς των μαγκαλιών, γεύτηκαν τους μεζέδες και ήπιαν από το κρασί που έρεε άφθονο.

Το γλέντι κράτησε αρκετές ώρες και έδωσε ζωντάνια στην γειτονιά, όλοι οι συμμετέχοντες αφού συγχάρηκαν τους διοργανωτές, αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σελίδες